Att leta lägenhet

Om mindre än fem dygn går planet till Taiwan och den senaste veckan har dominerats av lägenhetsletande och lägenhetsoro. Även fast det sägs att det ofta ordnar sig med boende på plats känns det ändå skönt att ha någonstans att bo när man kommer till ett nytt land. Jag ska dela boende med Sofie, som ska åka på samma utbyte. Som tur är har vi en kompis från Chalmersspexet Vera som flyttat till Taiwan för några månader sedan och han har lovat att ge oss tak över huvudet de första nätterna. Dessutom har han och hans taiwanesiska flickvän hjälpt oss att leta lägenhet och gå på visningar!

Det finns en bra sida där man kan söka efter massor av lägenheter (www.591.com.tw). Dock är den på mandarin och om man ännu inte behärskar dess skriftspråk går det att använda sig av översättningsfunktionen i webläsaren google chrome. Då får man försöka se förbi google-translate-felen och se det väsentliga. Här är ett exempel på de roligaste och mest obegripliga översättningarna:

  • Golv: Vind stämplare
  • Bekväm rulle familjen sover
  • De nya flöde förvaltningsenheter knutna till enkla köksredskap
  • Alla golv trägolv, kvinnor älskar fantasy designen lutande tak
  • Stora fönster för gjutning
  • Avancerad soffa

Det är som ni förstår inte helt lätt att förstå allt i en annons. Det finns däremot saker man kan lära sig för att förstå dem bättre:

  •  Antal rum i lägenheter i Taiwan betyder antal sovrum. En trea blir då en svensk fyra eftersom det ofta tillkommer ett vardagsrum. Ofta står det t.ex. 2/1/1 vilket betyder 2 (sov)rum, 1 toalett och 1 balkong.
  • Man mäter area i lägenheter i ”ping”. En ping är ungefär 3,3 kvadratmeter.
  •  En taiwanesisk dollar är ungefär 4,56 kronor. Lägenheterna i Taiwan är oftast mycket billigare än i  Sverige. För månadshyran av min etta i Göteborg får jag en lägenhet som är tre gånger så stor med en helt annan standard i Hsinchu. Det blir man glad av!

Nu har lägenhetsstressen lagt sig lite. Vi har en lägenhet på spåren men vill inte ropa ”hej” än, riktigt avgjort är det nog inte förrän vi kommer dit. Men som sagt, bara fem dagar kvar nu!

/ Anna Ohlin

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s