Skillnaden mellan Sverige och Taiwan

Nu var det över en vecka sedan jag lämnade Sverige. Alla tio av oss chalmerister är nu på plats i Asien. Sex stycken är Hsinchu och fyra på resande fot utanför Taiwan. Den sextonde september börjar kurserna så det är fortfarande tid kvar för att komma i ordning, lära känna staden, landet och varandra.

Min spontana upplevelse av Hsinchu är att det är väldigt mycket mer likt Sverige än var jag trodde att det skulle vara. Dock skrattade vår hyresvärd, som är taiwanes men varit mycket i Europa, när jag sa att jag tyckte Taiwan var likt Europa. Kanske beror min förvåning över likheterna på att jag bott utomlands ett åt tidigare, den gången i Ghana, i västafrika. Taiwan liknar Sverige enormt mycket mer än vad Ghana liknar Taiwan eller Sverige.

Jag var nu tvungen att se om mina iakttagelser styrks av statistiken och genom gapminder ser jag detta:

Image
(http://www.gapminder.org/world/)

Detta är kanske egentligen inte förvånade egentligen fast på något sätt refererade jag omedvetet till min upplevelse i Ghana när jag tänkte på att bo utomlands och också när jag förberedde mig mentalt för Taiwan.

Jag tänkte, trots detta presentera några stora och små olikheter mellan Taiwan och Sverige:

– Vädret (Det har nu slutat regna och är mycket över 30 grader)
– Toalettpappret (Det finns inga rullar utan lådor med servetter. Fast idag hittade jag och Sofie riktiga rullar på en internationell affär)
– Ljusknapparna i lägenheterna (Olika ljusfunktioner tänds beroende på vilken kombination av knapparna man tryckt på och hur många gånger man stängt av och satt på dem)
– Språket och skriftspråket (Idag har vi köpt läroböcker i mandarin. När folk pratar lyckas vi snappa upp vissa ord. Oftast tror vi att vi snappat upp ett ord men det var egentligen ett annat)
– Trafiken (som är galen och alldeles fylld av skotrar)
– Att det finns gratisbussar (Till exempel har universiteten och köpcentren privata bussar som kör studenterna och kunderna till och från dem)

Annars är allt precis exakt som Sverige fast på ett annat sätt!

God natt! /Anna

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skillnaden mellan Sverige och Taiwan

  1. Moster Inger skriver:

    Roligt att läsa om er tillvaro på andra sidan jordklotet. att läsa mandarin kan inte vara helt lätt. din nästkusin Johannes, som ju läser medicin i Linköping, förbereder just nu ett halvår i Nya Zeeland för nästa termin. Om du grips av nostalgi kan du läsa mitt senaste blogginlägg på http://www.mittnu.se
    Kram från moster Inger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s