Karaoketaxi och hälsokontroll

Denna helg har bjudit på två händelser som jag skulle vilja dela med mig av. Texterna ackompanjeras av var sin bild av ytterst bristfällig kvalitet men som ett försök att återge händelsen ytterligare.

1) Igår var CITO i Taipei på en trevlig middag med svenska handelskammaren och svenska utbytesstudenter i Taipei. Vid midnatt var vi några som skulle ta en taxi till busstationen för att kunna ta sista bussen till Hsinchu. När vi hoppade in i taxin såg vi att det inte var en vanlig taxi – det var en karaoketaxi. Konstruktionen var mycket hemmagjord med en ipad vid instrumentpanelen, en tv-skärm fasttejpad bakom främre passagerarsätet och en mikrofon inkopplad. Taxichauffören uppmanade oss att söka upp sånger på youtube och sedan sjunga till dem. Det roliga var att ljudet från mikrofonen inte hördes i taxin utan ut på gatan genom en högtalare på taket. Vi sjöng svenska sånger: boten Anna, mamma mia, Håkan Hellström och så vidare. Taxichauffören tyckte vi var roliga och försökte kommunisera med oss på svenska genom google translate. Budskapet löd ”President helvete åtta ägg!” och dess betydelse är fortfarande dolt i dunkel. När karaoketaxin åkte förbi poliser drog chauffören ner volymen och efter en stund ropade han även, lite skämtsamt och stolt ”fuck you” varje gång han såg en polis. Vi hade dessutom kört en bra bit innan vi insåg att chauffören inte visste vart vi ville åka utan bara körde runt. Till slut kom vi i alla fall fram till busstationen och kunde åka till Hsinchu med en oförglömlig karaoketaxiresa i bagaget.

Bild

2) Idag var det hälsokontroll för alla utbytesstudenter som ska börja på NCTU. Vi blev nog alla lite chockade när vi för några dagar sedan fick se hälsoformuläret som skulle fyllas i idag eftersom det var väldigt ingående. För att få visum var vi tvungna att, innan vi åkte, göra lungröntgen för test av tuberkulos och blodprov för test av syfilis och HIV men alla dessa undersökningar skulle göras om tillsammans med en hel rad andra. Undersökningarna skulle göras i en stor lokal i skolan. Bord med de olika ”teststationerna” var uppradade längs väggarna. Först fick vi fylla i en självdeklaration som gällde vår hälsa. Denna innefattade frågor om jämförelse av vår mentala hälsa med andra jämnåriga, frågor om hur många skålar frukt vi äter per mål, frågor om kvinnornas menscykel, och männens förhud frågor om huruvida tuggar betelnötter osv. När denna blankett var ifylld och kontrollerad började undersökningarna utförda av annan personal. Först var det vägning och mätning, sedan midjemätning, hörselkontroll (en ringande stav framför varje öra i några sekunder), en mer ingående synundersökning, blodtrycksmätning, blodprov, urinprov, tandkontroll, kontroll av halsmandlar och röntgen av lungor i en buss tillhörande en kristen organisation. Avslutningsvis fick vi fylla i ett formulär om rökning innan våra blanketter godkändes. Antagligen får vi svaren på proverna senare. Det var imponerande att det fungerade logistiskt att göra en så grundlig undersökning av runt 80 utbytesstudenter på tre timmar. Jag var klar med min undersökning på en halvtimme. Frågan om vad all denna information ska användas till kvarstår dock.

Bild

/ Anna

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s