Kulturkrockar

Jag är inne i min starkaste kulturchockskris hittills. Jag vet att av erfarenhet att den kommer lägga dig men för tillfället har jag svårt att förstå alla skillnader.

Det gäller skolan. Det handlar om undervisningar och det handlar om byråkrati. Efter mycket om och men har jag lyckats välja kurser på ett sätt som ska kunna möjliggöra totalt tillgodoräknande. Jag ska läsa en kurs i vattenåtervinning (som går på mandarin men har tenta och bok på engelska vilket möjliggör självstudier), två kurser i kinesiska, en kurs i ledarskap och en kurs i internationella relationer.

Att gå på lektioner på vissa sätt som att komma tillbaka till högstadiet. Det är få elever i klasserna, det är små klassrum och lärarna för hela tiden en dialog med studenterna. Nivån på undervisningen har hittills varit mycket låg (men kanske kan det bero på att det är i början av kurserna, hoppas!). Lärarna ger (och här skiljer det sig från högstadiet) inget utrymme för att man ska reflektera själv utan allt är antingen rätt eller fel. Studenterna får många direkta frågor om bland annat sina politiska ställningstaganden och ”fel” svar godtages inte. Vissa lärare jag har haft har varit mycket USA-kritiska, pratat mycket om USA och inte lärt ut någon nyanserad bild. Igår på min ledarskapskurs tog läraren halva lektionen till att försöka lära oss studenter att det är viktigt att ha en god hälsa samt motionera. Hon fick oss att göra massa olika övningar (stå på ett ben, låta händerna nudda varandra bakom ryggen och så vidare). Sedan sa hon att om vi inte kunde utföra övningarna så kanske vi skulle bli sjuka om ett eller två år och dö som Steve Jobs gjorde. Efter detta skulle vi hoppa så många ”sprattelgubbehopp” vi kunde. Jag är mycket förvirrad över undervisningen.

Kulturchock nummer två är som sagt byråkratin. För att ge ett exempel fick jag ett mejl från det internationella centret på skolan igår där det stod att två av mina kurser krockar. Jag svarade omedelbart att jag var medveten om detta men att det inte var något problem eftersom den ena kursen är på kinesiska och professorn där sagt att jag kan studera hemma istället för att sitta på föreläsningar som jag inte förstår. Jag fick ändå svaret att det inte var möjligt att läsa båda kurserna eftersom systemet inte tillät det och skulle sparka ut mig. Okej…. I eftermiddags fick jag dessutom ett mejl om att jag måste besöka internationella centret i morgon för att få en lapp som jag ska springa runt med och få stämplar för att ens kunna hoppa av den kursen som jag inte vill hoppa av. Inte nog med att jag inte får läsa kursen jag börjat i och blir utsparkad mot min vilja – jag måste anstränga mig och jobba för att det ska bli så.

Annars så är det bra här! Idag tog vi bilder på hela CITO. Arbetet med Asia Magazine (som är tidningen som CITO ger ut en gång i terminen och som jag är chefsredaktör för) är i full gång. Vi har fått in många artiklar från Chalmers studenter runt om i Asien och är i en intensiv korrekturläsningsperiod av de första utkasten.

Idag bokade jag och Sofie en resa till Tokyo! Vi åker nästa tisdag och drar nytta av att vi är lediga nästa torsdag då det är Taiwans nationaldag. Och trots alla kulturskillnader märks det att vi vant oss vid Taiwan. Nu använder vi inte trottoarer även när det finns och idag gick jag ut och frös för att det var så kallt tills jag såg en termometer som stod på 28 grader!

/Anna

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s