Fula fiskar och rom

Världens största fiskmarknad! Yes, so we have been told! Men man vet ju aldrig om det stämmer men stor var den i alla fall! Eller rättare sagt gigantisk!

Vi kom till fiskmarknaden en tidig förmiddag för vi hade hört att det var bra att komma tidigt – men vi kom försent ändå – nästan, i alla fall. När vi kom dit höll många redan på att packa ihop sina fiskar och övriga blötdjur då kommersen för dagen var redan slut. Hade vi kommit tidigare, kanske vid 7-tiden på morgonen hade vi kunnat köpa biljetter till tonfiskauktionen som tydligen skall vara något alldeles extra – men en av oss är lite väl morgontrött så att komma dit vid 10-tiden fick vara gott nog. Blötdjuren var dock inte slut på långa vägar när vi kom så vi förstod inte riktigt varför de redan började packa ihop sina pinaler. Även om många hade börjat packa ihop fanns det fortfarande mer fiskar och andra slämmiga saker att titta på än vi ändå skulle hinna sett innan dagen var slut. Vi hade mer saker på agendan denna dag så det gjorde oss mindre att vissa lådor redan var bortplockade. Det tar ju en stund att packa ihop världens störta fiskmarknad så vi hade lite tid på oss att vandra runt som resten av fårskocken nyfikna turister. Det märktes att de var väldigt trötta på turisterna. Såg man inte upp var det lätt att bli överkörd av en truck. De tutar bara en gång, sedan kör de! Det fanns till och med skyltar som varnade för truckarna och sa att man skulle hålla sig ur vägen. Vi trodde nästan att de hade det som sport att köra på turisterna! Så ristar de säkert in ett sträck på en träskiva för varje turist de körde över precis som de gör i Sällskapsresan SOS när en ny båt går på det outmärkta grundet! Haha, nej, så illa var det väl inte men man förstår att de blev trötta på turisterna som bara drar runt och tittar utan att köpa en endaste liten sjöstjärna! Det var mycket turister… Och alla ville ta kort – det ville så klart vi med så här kommer några smakprov på hur det såg ut och vilka delikatesser som fanns att för försäljning:  

Image

Ingången

Image

Liten överblick

Image

Man köper räkor

Image

Man köper rom

Image

Fiskrens och stora huvuden

Gigantiska bitar tonfisk i en disk – det fanns många tonfiskdiskar men denna tonfisken var nog störst. Bilden gör nog inte storleken rättvisa, den ser väldigt mycket mindre ut än vad vi upplevde den på plats!

Image

Här kommer bilderna som fått ge upphov till rubriken för detta inlägg! Massor av fula fiskar och rom! Det fanns hur mycket som helst, vi kunde gått runt och fotat hela dagen men vi tog några smakprover till er där hemma! Eller kanske inte smakprover, mer ögongodis. Fast det är klart, vi vet inte riktigt om vi skulle vilja kalla det godis… Men aa, håll till godo!

Image

Det vimlade av småfiskar i hundratals lådor!

Image

En del hade till och med levande fiskar i lådor… Det tyckte vi var lite grymt, de såg inte ut att må så bra där. Nog för att de skulle dö ändå men att pina dem så länge innan… En av oss är lite mer djurvän än den andra och denna tog väldigt illa vid sig men den andra inte brydde sig lika mycket, hehe.

Image

Det fanns många olika sorters krabbor men inga såg riktigt ut som våra där hemma. De här t.ex. har mindre klor med längre slutleder.

Image

Spindelkrabbor fanns också. Stora spindelkrabbor fiskar man uppe i norr och säljer dyrt som kungskrabba men dessa såg mer ut som vanliga spindelkrabbor, även kallade hövvren, och dem slänger man i vattnet igen om man t.ex. skulle få upp den i en hummertina när man fiskar hummer. Vi kanske skulle skicka dem till Japan istället så hade Sofies familj blivit rika!

Image

Det var inte bara olika sorters krabbor utan man kunde få dem på olika sätt också! Levande, döda, panerade med skal och allt osv!

Image

Makrill hade de också! Då blev vi lite nostalgiska – i alla fall en av oss! Och för att fortsätta på hummerfisketemat så kan det nämnas att vi agnar med dessa i hummertinorna i Sverige. Eller aa, alla gör inte det men vissa storfiskare gör! Det hade dock blivit dyrt att agna med japansk makrill men det hade kanske tagit ut sig mot förtjänsten på hövvrena!

Image

För att riktigt vattna ut det här med hummerfiske så visar vi här en bild på stora snäckor, såna där som man drar ut snigeln ur och håller mot örat och säger att man kan höra havet! Dessa får vi också i hummertinorna och de kallas mer för stora kubongar. Dessa kastar vi också i igen…

Image

Räkor hade de också, av flera olika sorter, men ingen som såg ut som de där hemma!

Image

Sedan fanns det fula röda fiskar med jättestora ögon som låg bredvid en låda med jättestora romklasar. Romklasarna var nästan lika stora som fiskarna och romkornen var som små dankar i storlek!

Sedan fanns det massa bläckfiskar bl.a:

Image

Rödbläckfisk som låg i sitt eget röda bläck

Image

Svart bläckfisk i svart bläck

Image

Slutligen måste vi visa en bild på en låda med sjöpungar!

 Hej, på en stund så hörs vi snart igen! Då kanske ni får se en film på en panda som kliar sig i rumpan eller filmklipp från höjdpunkterna i en riktigt judotävling på Kodokan judo – den första riktiga judo-klubben! Och självklart mer information i den rafflande upplösningen av mysteriet med hur och om vi kom hem som planerat!

//Anna & Sofie

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s